Psychotherapie
Jij bent uniek en verdient daarom een unieke behandeling. Hieronder volgt een overzicht van therapieën die ter ondersteuning van de behandeling worden gebruikt.
Cognitieve gedragstherapie
Cognitieve therapie gaat vooral uit van de invloed van het denken op het gevoelsleven en het doen. Als jij belangrijke zaken en gebeurtenissen in jouw leven gewoonlijk vanuit een negatief standpunt beziet, word je makkelijker angstig, somber of geïrriteerd, met negatieve gedragingen als gevolg.
In Gedragstherapie staat het gedrag centraal. Hoe je handelt bepaalt namelijk in belangrijke mate hoe jij je voelt. Als je geneigd bent om uit angst bepaalde zaken uit de weg te gaan, zal je angst vaak eerder versterken dan verminderen. Als je niet goed weet hoe jij je mening het beste naar voren kan brengen, zal je eerder onzeker of juist geïrriteerd worden. Als je niet hebt geleerd hoe jij je moet beheersen, zal je gemakkelijk het slachtoffer worden van je eigen impulsiviteit.
Cognitieve gedragstherapie kan dus zowel jouw manier van denken en interpreteren positief beïnvloeden, als jouw manier van doen en laten. Soms ligt de nadruk meer op denken, soms meer op doen en laten. In andere gevallen wordt er gelijktijdig met beide aspecten gewerkt.
Schematherapie
Een specialisatie binnen de Cognitieve Gedragstherapie is de Schematherapie. Schematherapie werkt op een dieper niveau dan veel andere therapieën. Het is een behandelmethode die problemen aanpakt op gevoelsniveau. Het niveau van onbewuste associaties.
Die associaties spelen een grote rol bij je gedachten, je gedrag en je gevoelens. Wanneer je emotionele reactie niet in verhouding staat tot de ernst van de gebeurtenis, dan is dat een aanwijzing dat er een ‘gevoelige plek’ van vroeger is geactiveerd. Er hoeft maar een kleine aanleiding te zijn. Je baas is niet helemaal tevreden over het werk dat je hebt ingeleverd. Je wordt overvallen door heftige gevoelens. Zonder dat je je ervan bewust bent dat er een jeugdherinnering achter zit, voel je je weer even klein als vroeger, toen je vader kritisch naar al je prestaties keek.
Het is vaak een eyeopener wanneer je ineens het verband weet te leggen met vroeger. Wanneer je weet welke patronen je uit jouw jeugd hebt meegekregen kun je aan de slag om deze te vervangen door gezonde patronen. Zodat ze je niet langer belemmeren in het dagelijks leven en bij de dingen die je wilt bereiken.
Partnerrelatietherapie en EFT
‘Je kunt mij niet veranderen!?’ Een veel gehoorde uitspraak bij mensen die Partnerrelatietherapie overwegen of geadviseerd krijgen. Relatietherapie richt zich echter niet op het veranderen van mensen maar van het samenspel tussen mensen. Daarbij kan gedacht worden aan het verhelderen en verbeteren van de communicatie. Maar Emotionally Focused Therapy (EFT) graaft dieper. Als je op jonge leeftijd negatieve ervaringen hebt opgedaan, kan je dit met je mee blijven dragen en onbewust ben je geneigd om je partner op afstand te houden. Het wrange is dat je door dit onbewuste proces precies datgene misloopt waar je zo’n behoefte aan hebt: je veilig en verbonden voelen. In EFT wordt eraan gewerkt om te komen tot een dieperliggende verbinding met elkaar.
Oplossingsgerichte Psychotherapie
De Oplossingsgerichte Psychotherapie is toekomstgericht, het verleden kun je niet meer veranderen, de toekomst wel. De focus ligt op het zien en doen: door in een situatie anders te handelen ga je over het algemeen ook anders tegen het probleem aankijken. In de oplossingsgerichte therapie wordt er vanuit gegaan dat jij de expert bent over je eigen leven en beschikt over de talenten en krachten die bijdragen om oplossingen te bedenken en uit te voeren. Samen onderzoeken we wat jij bereiken wilt. Het vinden van uitzonderingen is binnen de oplossingsgerichte therapie belangrijk: momenten waarop het probleem er niet is of zich minder voordoet of momenten waarop dat wat je wilt er al even is. Er wordt onderzocht hoe het komt dat deze uitzonderingen er zijn en wat er aan gedaan kan worden om deze uitzonderingen uit te bereiden zodat ze op meerdere gebieden in je leven zichtbaar gaan worden.
(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-39901197-1', 'psychologenpraktijkgeerling.nl'); ga('send', 'pageview');
Ouderbegeleiding
Als ouder(s) kun je zorgen hebben over je kind. Je kind heeft weinig aansluiting bij anderen, je corrigeert haar steeds vaker of je wordt boos terwijl je dit niet wilt, je kind is onzeker, somber of angstig, jullie zitten als ouders niet op één lijn… Zo kunnen er verschillende redenen zijn waardoor je in de opvoeding knelpunten ervaart. Het opvoeden van een kind vraagt bepaalde vaardigheden van ouders. Wanneer er vanuit onderzoek is gebleken dat de ontwikkeling van je kind extra aandacht behoeft en/of er een diagnose is gesteld, vraagt dit om extra vaardigheden van jou als ouder. In een aantal gesprekken bespreken we met elkaar concrete situaties, kijken we hoe we jouw opvoedingsvaardigheden verder kunnen versterken en zoeken we naar concrete oplossingen.
Online therapie
Naast behandeling op een van onze behandellocaties, bieden we ook online therapie of een combinatie van op locatie en online. Je komt voor je afspraken alleen niet naar een locatie, maar je hebt je afspraak via een videoverbinding: dat noemen we videobellen.
Je behandelaar zie je dus alleen op je scherm. De inhoud van de behandeling is niet anders dan bij de gewone behandelingen. Zo kun je onafhankelijk van tijd en/of plaats werken aan jou herstel. Binnen de behandeling krijg je ook online modules aangeboden. Met opdrachten en aanvullende informatie werk je zo ook buiten de behandelgesprekken aan je herstel.